hukuk tezi nasıl yazılırHukuk tezi nasıl yazılır makalesini hukuk lisans eğitimi alan ve yüksek lisansını bu alanda yapan öğrenciler için yazmaya karar verdik. Aşağıda yazıyı dikkatli şekilde okuyabilirsiniz.

Hukuk Tezi nasıl yazılır

Hukuk çalışmaları diğer çalışmalardan farklı olarak ciddi bir altyapı ve uzmanlık gerektirmektedir. Bir hukuk çalışması hazırlıyorsanız ki bu çalışma ödev,tez veya makale olabilir, her halükarda yoğun bir literatür taraması yapmanız gerekmektedir. Öncelikle şu konuyu netleştirelim. Hukuk tezi makale, tez veya ödev formatları birbirinden farklıdır. Özellikle alıntı yaparken veya kanun hükümlerine ilişkin bilgi verirken maddelerin doğru yorumlanması ve kanunun kapsam sınırlarının doğru belirlenmesi önemlidir.

Hukuk tezi için literatür tarama

Bu bağlamda öncelikle ödev-tez-makale konunuza ilişkin yoğun bir okuma gerçekleştirmeniz önemlidir. Konuya ilişkin literatür taramasına geçmeden evvel konunun kapsam ve sınırlarının sizin tarafınızdan çizilmesi gerekecektir. Bu noktada hocanızla sürekli irtibat halinde olmanız ve hocanız/danışmanınızdan destek alarak bir plan çizmenin yararlı olacağı kaanaatindeyim.

Her hocanın öğrencisinden beklentileri farklıdır. Kimi hoca sizden yoğun içerikli ve kişisel yorum-eleştiri ve önerilerinizin olduğu bir çalışma beklerken bazı hocalar salt literatür taraması yapmanızı yeterli bulmaktadır. Özellikle doktora çalışmalarında ortaya mutlaka bir tez (sav) koymanız gerekecektir.

Hukuk tezi yazım aşamaları nelerdir

Konuyu dağıtmadan aşamalara devam edelim.İlk aşama konunun kapsam ve sınırlarının çizilmesidir. Bu noktada hocanızdan yardım almaktan çekinmeyiniz. Bu hem hocanızın hoşuna gidecektir hem de çalışma ilerledikten sonra hocanızın taleplerini karşılamanız ve daha az düzeltme yapmanızı sağlayacaktır.

İkinci Aşama

Hukuk tezi yazarken İkinci aşama ise literatür taramasıdır. Literatür taraması gerçekleştirirken olası kanun değişiklikleri de göz önüne alınarak kitaplarınızın baskı tarihlerine dikkat etmek gerekmektedir. Eski kanun yeni kanun hemen birçok çalışmada gündeme gelen konudur. Bu nedenle kanun numaralarına dikkat etmek gerekecektir. Eski kanunda kalan bir hükmü/uygulamayı halen yürürlükteymiş gibi göstermeniz fahiş bir hataya neden olacaktır.

Literatür tarama yaparken nelere dikkat etmeli

Literatür taraması yaparken üniversitelerin kütüphane veri tabanlarına girmelisiniz. Kaynaklarınızın akademik olması çok önemlidir. Mümkünse hakemli dergilerde yayımlanan kaynaklara öncelik verin. Bunun yanı sıra mutlaka hukuk kitaplığına da göz atmalısınız. Kütüphane ortamlarında bulabileceğiniz kitapların yeni baskılarını edinmeniz gerekebilir.

Bu bağlamda literatür taraması yaparken ana başvuru kaynaklarınız üniversitelerin veri tabanlarıdır. Hemen her üniversitenin zengin bir kütüphanesi vardır. Kütüphanelerin veri tabanlarından makale veya tez örneklerine ulaşabilir, online pdf halindeki kitapları bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Lliteratür taraması çalışmada ikinci aşama olarak gözükmekle birlikte aslında tüm sürece yayılan bir faaliyettir. Üçüncü aşamaya gelelim. Diyelim ki konunun kapsam ve sınırlarını çizdiniz, geniş bir litaratür taraması yaparak da kullanacağınız kaynakları belirlediniz. Şimdi sıra bir outline veya içindekiler kısmı hazırlamaktır. Ele alacağınız konu başlıklarını tek tek belirleyerek nelerden bahsedeceğinizi alt baslıklar halinde yazmanız gerekmektedir. Taslak çalışma hazırlamak tez veya makale yazım sürecinizi kısaltacak ve kendinize güven duymanızı sağlayacaktır.

Yazım aşaması

Taslak çalışmanız hocanızdan onay aldıktan sonraki aşama konunuzu yazmaktır. Konuyu ele alırken objektif bir bakış açısı kullanarak hukuki bir dil kullanmak zorundasınız. Bunu yaparken de okuduğunuz kitaplarda kullanılan dile dikkat edin. Özellikle ifadelerde özgün olmak ve tekrara düşmemek çok önemlidir. Bir diğer önemli nokta ise paragraflar arası geçişin anlamlı bir bütün olacak şekilde tasarlanmasıdır. Böylece teziniz bir bütün olarak ortaya bir sav koyan, argumentative bir nitelik kazanacaktır.

Hukuk tezi nasıl yazılır videolu anlatım
Tıklayın
1
Tıklayın
Akademik Danışmanınız
Üniversite Öğrencilerine Akademik destek verilir
Ödev
Proje
Tez
Tezsiz proje
Makale
İntihal raporu
İntihal Düşürme
Online Sınav Desteği
Merhaba Hoşgeldiniz

Bölümünüz Ve Talebiniz Nedir?